EAP

Hospital

Unitat docent

ASSIR

Salut mental

CUAP

Àmbit de Barcelona

Rotacions opcionals

Besòs

Capacitat docent: 2-3Direcció del centre Dra. Roser Masa Font ()
Coordinació docent Dr. Jordi Fernández Velázquez () 
Adjunt de direcció Sra. Begoña Cañas Díaz
Referent de Gestió i Serveis  Sr. Sergi Castellà López ()

 

Benvinguts al Besòs

El nostre és un barri que va néixer als anys 50 entre camps de cultiu, pastures i el mar. Es va urbanitzar de manera precària i sense serveis ni equipaments públics que es van aconseguir després de llargues i dures lluites veïnals. 

Actualment hi ha unes 28.000 persones vivint al barri amb orígens molt diferents. Es tracta d'un barri obrer, amb un nivell socio-econòmic baix, per sota de la mitjana de la ciutat i que acull un 30% d'immigració majoritàriament de Pakistan i Llatinoamèrica.

El CAP Besòs va inaugurar-se l'any 2001 en una antiga escola anarquista del barri. Va ampliar-se el 2015 i està pendent d'una nova ampliació, en un edifici annex, a partir de l'any vinent. Està conformat per 19 MF i INF de Família que treballen amb el model UBA3 en estreta relació amb els companys de Gestió i Serveis. Tenim un equip de Pediatria propi, odontòloga, treballadores socials, TCAIs, gestora de casos, referent de benestar emocional, Fisioterapeutes, higienista dental, nutricionista, ASSIR i diversos especialistes (cardiologia, dermatologia, traumatologia, reumatologia, endocrinologia, psiquiatria, psicologia, pneumologia i urologia) que venen a visitar al nostre centre des de l'Hospital del Mar. 

Els MF i les INF ofereixen quatre dies d'agenda pròpia amb visites presencials, no presencials i domicilis en horari lliscant, i un cinquè dia d'urgències, que ens agrada anomenar "visites del dia". Amb l'objectiu d'augmentar la longitudinalitat amb els nostres usuaris, hem afegit fa uns mesos un tram de visites del dia al final de l'agenda, per tal que cada UBA pugui assumir les visites urgents que els seus pacients generin aquell mateix dia.

Tenim totes un tram de domicilis diaris per poder fer agut, crònic o pal·liatiu.

Treballem basant-nos en el model UBA i sempre pensant en ser longitudinals amb els pacients assignats. Cal dir que donem prioritat a la visita presencial però fem servir altres modalitats com l'e-consulta i l'atenció telefònica que ens ajuden a donar una millor atenció a la població a la qual atenem. 

 

Com a equip la nostra cartera de serveis inclou:

-Lectura de la càmara no midriàtica (un cop per setmana)

-Cirurgia menor (un cop cada dues setmanes)

-Ecografies (dos cops per setmana)

-Crioteràpia (MF i INF)

-Infiltracions

-Consulta específica de deshabituació tabàquica

-MAPA, ITB, espirometries, ECG, Prick test

 

Comunitària en el CAP Besòs:

-Tenim un Comissió de Comunitària molt potent que es reuneix mensualment i que té engegats més de deu projectes (Prescripció social, Reagrupament familiar, Escola de Salut, Grups psicoeducatius, Grups d'ajuda mutua...), Salut sense sostre i també coordina el Programa d'intercanvi de xeringues, el de dispensació gratuïta de preservatius i l'espai expositiu d'art, Participa activament dins del Pla de Desenvolupament Comunitari del Besòs-Maresme.

 

Projectes liderats per INF:

-Salut i Escola on s'imparteixen càpsules als dos instituts i escoles concertades a partir de l'ESO i cicles formatius que tenim en el barri i on també tenim una consulta oberta per als joves dos dies a la setmana.

-Infermera escolar: Projecte innovador d'educació sanitària a alumnes de primaria on s'imparteixen primers auxilis, prevenció d'accidents, hàbits saludables, salut sexual i gestió emocional.

 

Altres coses que fem els Besonians

Sessions cada migdia de 14 a 15h per estaments o conjuntes MF i INF amb diverses temàtiques: clíniques, bibliogràfiques, amb especialistes, sessions d'equip, humanístiques i de serveis externs (programes de salut, recursos del barri i de ciutat, entitats socials...).

Per complementar tota aquesta oferta formativa, tenim en marxa projecte de recerca en DM II, un sobre risc de desenvolupar Cirrosi hepàtica i un estudi qualitatiu de Sensellarisme que va rebre el Premi a millor projecte de recerca en Salut Comunitària APBCN 2023. Estarem encantats d'iniciar-ne algun altre amb vosaltres.

Finalment i no menys important hem de remarcar que els professionals que treballem en el CAP Besòs ens sentim valents, motivats pel canvi i amb ganes sempre de fer equip dins i fora del centre. Les nostres Jornades anuals són memorables i es centren en dinàmiques lúdiques on construïm bòlids, avions o muntem obres de teatre i musicals. Sempre amb un dinar de germanor final. També són destacables els nostres sopars de Nadal al mes de juliol amb final a la platja del Fòrum.

Així doncs, us convidem a venir a conéixer el nostre CAP a la jornada de portes obertes i a enrolar-vos com a residents de Medicina o Infermeres de Família en aquesta increïble aventura.

Salut i Primària! 
Telèfon: 93 278 82 35

Fax: .

Adreça: C. Alfons el Magnànim, 57, 08019, Barcelona.