EAP

Hospital

Unitat docent

ASSIR

Salut mental

CUAP

Àmbit de Barcelona

Rotacions opcionals

Raval Nord (Lluís Sayé)

Capacitat docent: 3-4

 

Benvingudes al Raval!

El barri:

El Raval Nord forma part del districte de Ciutat Vella, al centre de Barcelona. Està delimitat pel C/Pelai, Rda Sant Antoni, La Rambla i el C/Hospital. És un barri amb una elevada densitat de població i amb una gran diversitat cultural on un 50-60%  de les persones són originàries d’altres països (principalment de la regió de l’Indostan). Tenim força gent jove i també un elevat índex de sobre-envelliment, en pisos amb grans barreres arquitectòniques. A nivell d’indicadors socio-econòmics i de salut, té pitjors resultats en comparació amb  altres barris de la ciutat.

Destaca la seva història amb el moviment obrer, la lluita i l’associacionisme; està reconegut com el barri d’Europa amb més associacions. Això i moltes altres qüestions el fan un barri molt ric i interessant en molts àmbits, en particular des del prisma de l’atenció comunitària per part de les professionals del CAP.

 Història del CAP:

L’edifici va ser construït entre el 1933-1936 i està catalogat com a edifici racionalista (patrimoni protegit). Va ser creat com a Dispensari Antituberculós i a partir de l’any 1992 es va compartir amb el que seria el CAP Raval Nord, que actualment s’ha quedat petit i poc funcional.

Després de molts anys de reivindicacions, el 2018 es va crear la Plataforma CAP Raval Nord Digne juntament amb col·lectius veïnals per reclamar un nou espai pel CAP: la capella de la Misericòrdia. Es va fer una recollida de signatures, es van portar al ple de l’Ajuntament, es va okupar l’espai conjuntament amb les veïnes i finalment es va acceptar cedir-ne l’ús.

Si teniu més curiositat d’aquesta lluita recent podeu consultar: https://www.youtube.com/watch?v=dNUxoF_BTSA&list=PL-a6Su7CnLsFEbP_z7ISX2Ff2x7oMgVUt&index=1https://www.youtube.com/watch?v=71SlsB0yv5I. De la lluita pel nou CAP van sorgir aliances amb entitats veïnals i veïnes, que han marcat un nou rumb com a equip i ha servit d'exemple per altres demandes. 

 El passat desembre de 2022 va ser el 30è aniversari del CAP al barri i ho vam celebrar amb unes jornades festives a la plaça del Macba conjuntament treballadores i veïnes.

 Equip professional:

Ens definim com un equip compromès, motivat i defensor de la sanitat pública, universal i de qualitat. Cada any celebrem les Jornades d’Equip i fem festa grossa pel comiat dels residents, a banda de celebrar el nadal i el que sigui; "ravaler@s"

L’equip està format per 15 UBAs (metge/ssa + infermera), servei ASSIR (ginecòloga i llevadora), 2 treballadores socials, 1 odontòloga, administratius, medidadors/es culturals (Pakistan, Filipines i Marroc), servei de neteja i de seguretat.

Contem amb altres especialistes hospitalaris (l’Hospital del Mar és l’hospital de referència): visiten setmanalment al centre la cardiòloga, pneumòloga, digestòloga, endocrinòloga, reumatòloga i traumatòleg. Altres serveis com pediatria, rehabilitació, oftalmologia i otorinolaringologia es troben ubicats al CAP Drassanes.

Experiència docent:

Fa més de 20 anys que es va iniciar la docència MIR (1996) i es fa col·laboració docent amb la llicenciatura de Medicina amb la Facultat UB Clínic i diplomatura/grau d’infermeria (Escola Superior d’infermeria del Mar, Universitat Pompeu Fabra). Al 2013 es va iniciar la docència IIR. I també som un centre col·laborador docent de rotacions externes de MfiC i IFiC d’altres comunitats i països.

A l’equip tenim dues infermeres tutores acreditades i nou metges tutors/es. Actualment es tutoritzen unes 4MIR + 1-2 EIR per any.

 Organització:

L’agenda setmanal s’organitza a grans trets de la següent manera:

      - Medicina: 3-4 dies de consulta, 1 dia de domicilis (aguts i crònics) i 0-1 dia d’urgències (de mitjana es fan 2 dies d’urgències al mes).

      - Infermeria: 2-3 dies de consulta, 1 dia de domicilis (aguts i crònics) i 1 dia d’urgències.

Hi ha consultes específiques de crioteràpia, infiltracions, ITS i cirurgia menor.

Al migdia es fan les sessions formatives (de 14-15h): sessions bibliogràfiques, casos clínics, radiològiques (1c/mes) i altres sessions a càrrec del propi equip o personal extern col·laborador.

 

Salut Comunitària:

La Salut comunitària es un actiu important al CAP. Es col·labora activament en dues línies de treball juntament amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona:  salut mental (participació setmanal  a les Caminades del Raval) i envelliment (xerrades a l’escola i Casal de Gent Gran).

Al 2020 es va crear un grup multidisciplinari amb una mirada àmplia i amb una estreta relació amb diferents col·lectius del barri amb la idea d’impulsar i col·laborar en altres projectes que millorin la salut del barri com ara: talls de llum, xarxa de suport mutu i lluita per l’habitatge digne.  Per tal de donar a conèixer totes les accions dutes a terme tenim un compte de Twitter que podeu consultar: @CapRavalNord

En plena pandèmia ens vam adherir al projecte “Llegir abans de curar” impulsat pel comitè de Bioètica de Catalunya i la Universitat oberta de Catalunya i es va crear un club de lectura multiprofessional, amb la intenció de reflexionar envers la pràctica sanitària.

Al 2023 es va iniciar un projecte per atendre a persones sense llar o en situació d’emergència habitacional ("Salut sense barreres") i està apunt d'engegar un projecte d’hort comunitari, els dos casos tirats endavant amb la iniciativa i il·lusió de les residents i el suport del grup de salut comunitària del CAP.

També es col·labora amb el Casal de la Gent Gran, amb un dels diaris del barri i recentment s'han engegat grups psicoeducatius amb pares i mares a escoles del barrri. 

 Recerca:

Al CAP hi ha una tradició investigadora en diferents línies:

- Gent gran/fragilitat

- Salut mental amb una infermera doctora en temes relacionats amb el suïcidi i una altra infermera doctoranda en temes de psicoeducació grupal per persones amb depressió i comorbiditat física.

- Infeccions de transmissió sexual

Actualment hi ha 2 projectes en marxa que han guanyar una beca XB de recerca tutur-resident (desembre/22) sobre:

- prevenció del suïcidi

- pobresa energètica i dependència energètica relacionada amb la salut.

 



A l'esquerra: foto d'un dels carrers del barri. A la dreta: foto de la pancarta que vam penjar a la façana del CAP durant la pandèmia 2020. 

 

ALGUNES DE LES PROFESSIONALS: 

 

Direcció del centre

Dra. Ana Romagosa Pérez-Portabella

Coordinació docent

Dra Núria Aniceto Calero

Referent docència infermeria

Sra. Rocio Albuixech ()

Adjunta de Direcció

Sra Nerea Mogeda Marina

Referent de Gestió i Serveis 

Sra. Ramoni Ruiz Santos

 Et convidem a venir a passejar pel barri i conèixer la nostra petita casa. Pots venir a preguntar o contactar-nos per e-mail. T'esperem!! 


Telèfon: 93 301 27 05

Fax: 93 317 12 17

Adreça: C. Torres i Amat, 8, 08001, Barcelona.



Ver mapa más grande